door Jan D. Swart
De N.V. Stadion Feyenoord komt volgens zijn financieel-directeur slechts 50 miljoen te kort op de begroting voor de bouw van het nieuwe stadion. De andere 390 miljoen zegt Carl Berg in de knip te hebben met 218 miljoen vreemd vermogen (banklening), 75 miljoen aan intenties (bedrijven en particulieren) en 24,5 van de filantropische organisatie De Verre Bergen.
Berg zei dat die intenties serieus zijn. In elk geval komt een deel bij de Vrienden van Feyenoord vandaan en dat voelt familiair. Elk kwartaal worden ze gevraagd of hun toezegging nog geldig is. Berg zei die bedrijven te rangschikken onder professionele organisaties. Maar hij kon niet garanderen of de toezeggingen van particulieren het proces zouden overleven. Onbekend bleef gisteren hoe de getalsverhouding is tussen bedrijven en particulieren inzake de 75 miljoen. Niemand die het vroeg en waarschijnlijk was Berg er diep gelukkig mee.
De resterende 50 miljoen zou gezocht kunnen worden in het opstarten van supportersaandelen, maar Pieter Smoorenburg, de nieuwe financiële man bij de voetbaltak Feyenoord, zei daar weinig heil in te zien. Te veel administratie en gedoe, zei hij. Bovendien liet donderdagavond tijdens de commissievergadering Majeure Projecten de inspreker namens de supporters (Arwin van den Hoven) duidelijk merken dat Feyenoord het bij zijn groepering allang heeft verbruid.
Van den Hoven zei dat 90% van de supporters geen nieuwe stadion wil en ook uit het pleidooi van Marijke Mulder namens Stadion op Zuid bleek het draagvlak voor de transitie minimaal te zijn.
Ook de bvo Feyenoord hield duidelijk nog steeds alle soorten van boten af bij de vraag of dat nieuwe stadion er nu wel of niet komt. Het definitieve besluit moet het beste zijn voor Feyenoord, zei Smoorenburg. Dat zinnetje is ingestudeerd, want dat zeggen alle vertegenwoordigers van de betaald voetbaltak. Maar wanneer weten we dat? Pas volgend jaar zomer.
De betaald voetbaltak wil zekerheid over de bouwkosten, zekerheid over de garanties, zekerheid over de financiering en ook exact weten of het vanuit de exploitatie jaarlijks nu 25,4 miljoen dan wel misschien stipt 30 miljoen kan uitgeven aan spelers. Benen of stenen? Die vraag cirkelde de hele avond door de glazenzaal van het stadhuis.
Comfort in de Businesscase
Een deel van de politiek vond het raar dat de bvo Feyenoord gewoon zoiets zei als: jongens, jullie kunnen hier verzinnen wat je wilt, maar we gaan nog een jaartje studeren. ‘’We zoeken comfort in de businesscase’’, zei Smoorenburg.
In werkelijkheid bedoelde hij: mijn collega Carl Berg moet nog zwaar aan de bak, want we zijn allesbehalve tevreden. Er hangen nog allerlei onzekerheden boven ons hoofd. En niet alleen corona.
Niet voor niks zei hij ook dat als het onverhoopt allemaal toch niet doorgaat (en de N.V. Stadion daardoor vanwege de lening bij Goldman Sachs failliet is) dat de betaald voetbaltak zich slechts voor 5 miljoen euro in de nesten gewerkt heeft. Hij zei op een manier van: dat hebben we slim gedaan, de echte zeperd is voor de N.V. Stadion.